Cap.8: Borja de Riquer i Juan Pablo Fusi

“Naciones y nacionalismos en España”

Capítol 8 del programa “Diálogos” de La 2 de TVE.

Els historiadors Borja de Riquer i Juan Pablo Fusi, protagonitzen aquest diàleg sobre nacionalismes i nacionalitats a l’Espanya Contemporània.

Accedeix al capítol clicant damunt la imatge

Sinopsi: L’existència de diferents nacionalismes a Espanya és una realitat que obre molts interrogants i que és motiu recurrent de confrontació política. Quins són els orígens històrics de d’aquesta realitat? És una realitat que enfonsa les seves arrels en la fragmentació medieval i en el confederalisme dels Àustria? És fruit d’una feble nacionalització en el període de construcció i consolidació del règim liberal? La ‘conllevancia’ orteguiana és fruit, sobretot, d’una banda, de la incapacitat del nacionalisme espanyol, d’arrel castellana, per unificar l’Estat subsumint als nacionalismes perifèrics, i l’altre, de la debilitat dels nacionalismes perifèrics per arribar a constituir un Estat propi o un encaix adequat a Espanya? El franquisme va estigmatitzar el nacionalisme espanyol? Quin pes ha tingut aquest fenomen en la transició i en la recomposició de les identitats en el present? La creació de l’Estat de les Autonomies ha suposat el millor dels consensos possibles o ha encoratjat nous sentiments d’identitat? Totes aquestes qüestions per abordar-les en debat constructiu i serè requereixen de coneixement i rigor, característiques ambdues que tenen els historiadors Borja de Riquer i Juan Pablo Fusi, en aquest interessant diàleg.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>