Dialoguistes

Cicle Diàlegs 2015:

Reptes econòmics i socials en l’horitzó europeu

    Diàleg 1: dimarts 29 de setembre 2015

Qui som i com serem els europeus del futur?

D1. ArangoJoaquín Arango Vila-Belda – Catedràtic de Sociologia i Director del Departament de Sociologia Universidad Complutense de Madrid (UAM). Director del Centro de Estudios sobre Migraciones y Ciudadanía. 

Llicenciat i Doctor en Ciències Polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid i Ph.D. en Història Econòmica i Demografia per la Universitat de Califòrnia, Berkeley (amb Honors). Catedràtic de Sociologia de la Universidad Complutense de Madrid, actualment és el director del Centre d’Estudis sobre Migracions i Ciutadania. Anteriorment va ser subsecretari d’Educació i Ciència i Secretari General d’Educació (1982-1988), President del Centre d’Investigacions Sociològiques (1991-1996) i President del Centre Europeu de Recerca i Documentació en Ciències Socials (Vienna Centre) (1992-1994). Les seves línies d’investigació incideixen en les migracions internacionals, immigració i mercat de treball, i en les relacions entre població i desenvolupament. És autor d’un centenar de publicacions, sent la més recent: Immigració i crisi econòmica. Impactes actuals i perspectives de futur. Anuari de la immigració a Espanya, Eliseo Aja, Joaquín Arango i Josep Oliver Alonso (eds.), (2011), edició 2010, Barcelona: Bellaterra Edicions.

D1. GeertCami. 2Geert Cami. Director i cofundador del think tank Friends of Europe (Brussel·les, Bèlgica)

Director i cofundador del think tank europeista Friends of Europe. Expert en comunicació va començar la seva carrera professional com a programador musical a la Ràdio Pública Belga (BRTN) i també va treballar a la televisió belga. Posteriorment inicia una llarga etapa en les institucions europees, primer a la Unitat d’Informació i Comunicacions de l’Oficina Humanitària de la Comunitat Europea on va estar a càrrec de l’organització d’esdeveniments mediàtics (exposicions, seminaris, conferències de premsa, concerts, debats televisius, Dies Humanitaris en els Estats membres, etc.). Sempre vinculat professionalment al món de la comunicació i al projecte europeu, uneix la seva experiència com a periodista i el seu coneixement en primera persona de les institucions europees. Durant deu anys va encapçalar l’empresa editora de Fòrum Europa i posteriorment va fundar la revista política paneuropea Europe ‘s World que actualment dirigeix. Aquesta revista igual que el think tank Friends of Europe s’integra dins d’Europe ‘s World Group, una xarxa de treball en pro de la promoció d’Europa que inclou també a la plataforma ciutadana Debating Europe.

Diàleg 2: dimarts 6 d’octubre

 Polítiques de veïnatge a Europa

 

D2. A. TerrónAnna TerrónRepresentant especial i portaveu de la Unió per a la Mediterrània (2013-2015). Exsecretària d’Estat d’Immigració i Emigració.

Llicenciada en Ciències Polítiques i Administració Pública, és la Representant Especial i va ser la portaveu de la secretaria de la Unió pel Mediterrani des de novembre de 2013 fins el setembre de 2015. La seva carrera al sector públic s’ha centrat principalment en la Unió Europea i les Relacions Internacionals. A nivell internacional, ha desenvolupat gran part de la seva activitat a l’Orient Mitjà i al Magrib, a l’Àfrica Atlàntica i regions d’Amèrica Llatina. Ha treballat en el camp de la migració internacional i la mobilitat humana. Va ser membre del Parlament Europeu de 1994 a 2004. De 2004 a 2010 va exercir el càrrec de Secretària de la Unió Europea dins de la Generalitat de Catalunya i com a delegada del Govern català a la Unió Europea i també va ser membre del Comitè de les Regions (portaveu a la Comissió de Ciutadania, Governança i Afers Institucionals i Exteriors). El 2010 i 2011, va ocupar el càrrec de secretària d’Estat espanyol per a la Immigració i Emigració. El 2012, va ser nomenada assessora especial de la comissària europea Cecilia Malmström en matèria de migració i actualment presideix la consultoria Instrategies.

D2. Angel Losada FernandezÁngel Losada. Ambaixador en Missió Especial per al Sahel. Enviat especial per a Líbia.

(Berna –Suïssa-,1953) Llicenciat en Dret i diplomàtic de carrera. Ha estat destinat a les representacions diplomàtiques espanyoles a Etiòpia, Xile i representació permanent d’Espanya davant les Nacions Unides amb seu a Ginebra. Ha estat subdirector general d’organismes internacionals tècnics, conseller en la representació permanent d’Espanya davant l’OTAN i segon cap a l’ambaixada d’Espanya a Cuba. A l’agost de 2004 va ser nomenat ambaixador en missió especial en l’estructura de comandament de la Força Internacional d’Assistència per a la Seguretat a l’Afganistan (ISAF) i posteriorment va ser vocal assessor en el Gabinet de la Secretaria d’Estat de Cooperació Internacional. L’any 2006 va ser designat ambaixador d’Espanya a la República Federal de Nigèria i des de febrer de 2011 va ser ambaixador d’Espanya a l’Estat de Kuwait.

Diàleg 3:dimarts 13 d’octubre  

L’Energia a Europa: aspectes econòmics i geoestratègics    

D3.Mariano_Marzo2Mariano MarzoCatedràtic d’Estratigrafia. Professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la Universitat de Barcelona.

Catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. Membre de la “Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona” i membre de la Junta Directiva i del Comitè Acadèmic del Club Espanyol de l’Energia. Ha participat en diversos consells assessors en matèria energètica de les administracions central i autonòmica (Secretaria General de l’Energia del MICYT, Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya) així com d’altres institucions. Manté una relació continuada amb la indústria del petroli i del gas a través de la investigació aplicada al sector (exploració i caracterització sedimentològica de jaciments) i la formació continuada. Ha treballat a Europa, EUA, Amèrica del Sud, Orient Mitjà i Nord d’Àfrica, i ha publicat més de 75 treballs en revistes científiques, editat o coeditat 15 llibres i presentat més de 100 ponències en conferències i congressos. Ha format part dels consells editorials de revistes de gran prestigi internacional en el camp de la geologia i és un col·laborador habitual sobre temes energètics a La Vanguardia, així com en diverses emissores de ràdio i televisió del nostre país.

D3. CNArbona2Cristina Narbona- Ministra de Medi Ambient (2004-2008). Membre de la Global Ocean Comission.

(Madrid, 1951). Doctora en Ciències Econòmiques per la Universitat de Roma, llicenciada en Economia i professora universitària d’Economia Internacional. Ha ocupat diferents càrrecs a l’Administració General de l’Estat, entre els quals cal destacar el de ministra de Medi Ambient (2004-2008) i el de secretària d’Estat de Medi Ambient (1994-1996).   Ha estat diputada en la VI, VIII, IX i X legislatures i, entre 2008 i 2011, va ser ambaixadora d’Espanya davant l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE).      

Diàleg 4: dimarts 20 d’octubre

Distribució de la riquesa i cohesió social. Predistribució vs redistribució    

D4. Juan Maria EstebanJuan Maria Esteban– Investigador a l’Institut d’Anàlisi Econòmica (CSIC) i a la Barcelona GSE. Membre del Comitè Executiu de la International Economic Association.

Economista i professor emèrit de recerca a Barcelona GSE i membre de l’Institut d’Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC) des del seu inici en 1985. Va ser director de l’IAE 1989-1991 i de 2001 a 2006. Actualment és secretari general i membre del Comitè Executiu de l’Associació Internacional d’Economia. El seu treball s’ha centrat en els camps d’investigació relacionats amb el conflicte i la polarització, la distribució dels ingressos i la desigualtat, de la mateixa manera que en qüestions relacionades amb l’economia regional i les finances publiques. Ha coordinat el projecte de la UE “Polarització i Conflicte” (2004-2008) i va rebre el premi Rei Jaume I d’Economia (2007) i el Premi Diversitat de la Fundació Urrutia Elejalde (2014).

D4. FdezAlbertosJosé Fernández Albertos- Investigador permanent a l’Instituto de Políticas y Bienes Públicos del CSIC

Actualment és investigador permanent a l’Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC. És doctor en Ciències Polítiques per la Universitat de Harvard (2007), màster (2002) i doctor-membre (2007) pel Centre d’Estudis Avançats en Ciències Socials de l’Institut Juan March, i llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració (1998 ) i Diploma d’Estudis Avançats (2002) per la Universitat Complutense de Madrid.

El seu camp de recerca se situa en la intersecció de les àrees d’economia política comparada, economia política internacional, i política comparada. Ha estat investigador visitant a diferents universitats Internacionals i ha treballat com a consultor extern per al World Development Report del Banc Mundial el 2006, i el 2007-2008 va treballar com a investigador en el projecte “Markets, the State and the dynamics of inequality: how to advance inclusivament growth “, finançat pel Programa de Desenvolupament de Nacions Unides per a Llatinoamèrica. Parts del seu treball han estat presentades a les reunions anuals de l’American Political Science Association, Midwest Political Science Association, International Political Economy Society, i en les sessions conjuntes i conferències generals de l’European Consortium for Political Research, entre d’altres.

Diàleg 5: dimarts 27 d’octubre    

El rol polític i econòmic d’Europa al món.

D5. Joaquin AlmuniaJoaquín Almunia - Professor visitant a la London School of Economics. Exministre (1982-1991) i excomisari europeu (2004-2014).

(Bilbao, 1948). Vicepresident de la Comissió Europea i comissari europeu de Competència (2010-2014), va ser ministre de Treball i Seguretat Social (1982-1986) i ministre per a les Administracions Públiques (1986-1991). Llicenciat en Dret (1965-1972) i Ciències Econòmiques (1965-1971) per la Universitat de Deusto va ser professor associat de Dret del Treball i la Seguretat Social a la Universitat d’Alcalá d’Henares (1991-1994). Va ser director del programa de recerca «Igualtat i redistribució de la renda» a la Fundació Argentaria (1991-1994) i fundador i director del grup de reflexió progressista “Laboratori d’Alternatives» (2002). Destacat polític socialista va formar part del Comitè Federal del PSOE i va ser membre del Congrés de Diputats d’Espanya (1979-2004). Va ser ministre de Treball i Seguretat Social i d’Administracions Públiques, successivament, durant els dos primers mandats de Felipe González. De 1994 a 1997 va ser portaveu del Grup Parlamentari Socialista i posteriorment, secretari general del PSOE (1997-2000) i va ser el candidat del PSOE a les eleccions de l’any 2000. Des d’abril de 2004 és membre de la Comissió Europea com a responsable d’Afers Econòmics i Monetaris (abril del 2004 – febrer de 2010) i com a responsable de Competència (des de 2010).    

D5.Andreu_MisséAndreu Missé. Director de la revista Alternativas Económicas. Corresponsal de El País a Brussel·les (2005-2012)

(Barcelona, 1947). Periodista i llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, actual director d’Alternatives Econòmiques. El 1976 inicia la seva carrera professional com a periodista en les revistes Reporter i Primera Plana. El 1978 participa en la fundació d’El Periódico de Catalunya i el 1982 forma part del grup de professionals que van constituir la primera redacció d’El País, a Barcelona. En aquest periòdic treballa durant 30 anys i entre altres, exerceix els llocs de redactor en cap d’Economia a Madrid, sotsdirector a Barcelona, i cap de la delegació a Brussel·les, entre 2005 i 2012. La seva tasca informativa ha merescut diferents guardons, entre ells, l’ESADE d’informació econòmica, el Joan Sardà Dexeus, del Col·legi d’Economistes de Catalunya (1997) i el Premi Salvador de Madariaga (2009) per les seves cròniques des de Brussel·les. El 11 març 2015 va ser proclamat guanyador del Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán, en la categoria de Periodisme Cultural i Polític.  

Diàleg 6: dimarts 3 de novembre

Les institucions europees després de la crisi del deute: Unió bancària i política monetària.

D6.Jordi-GualJordi Gual. Professor d’Economia d’IESE Business School – Director Executiu de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank.

 

Research Fellow del Center for Economic Policy Research (CEPR, Londres). Actualment és membre de l’International Advisory Council del Grup “la Caixa”, l’Economic Council de OXERA i del Market Monitoring Group de l’Institute of International Finance. És vocal de l’European Corporate Governance Institute, del Patronat de la Fundació CEDE i Vicepresident de la Fundació d’Estudis Financers. Ha estat també vocal del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement del Govern de Catalunya (CAREC), de la Junta Directiva del Cercle d’Economia.

És Doctor en Economia per la Universitat de Califòrnia, Berkeley i ha estat Conseller Econòmic a la Direcció General d’Afers Econòmics i Financers, Comissió Econòmica Europea a Brussel·les (1994-96) i Visiting Professor a la Universitat de Califòrnia, Berkeley (2000).

És autor de nombrosos llibres i articles sobre temes d’economia industrial, integració europea, creació d’ocupació i sistema bancari. Entre les seves publicacions recents s’inclouen: Unió Bancària: ¿de formigó o de palla? (Papers d’Economia Espanyola, 2013); European Integration at the Crossroads (Banc d’Espanya, 2012) i Building a Dynamic Europe (Cambridge University Press, 2004).

D6. OntiverosEmilio Ontiveros. President d’Analistas Financieros Internacionales (AFI). Catedràtic d’Economia de l’Empresa a la Universidad Autónoma de Madrid.

Catedràtic d’economia de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM). Llicenciat i doctor en ciències econòmiques i empresarials, va treballar durant més de set anys en empreses industrials d’àmbit nacional abans d’iniciar la seva carrera com a professor universitari. Des de 1985 és catedràtic d’economia de l’empresa (UAM), i va ser vicerector durant quatre anys. Fundador i president d’Analistes Financers Internacionals, va ser director de la revista Economistes, l’Anuari d’Economia i Finances i membre del consell editorial d’El País. Autor de diversos llibres, nombrosos articles i col·laboracions en revistes especialitzades en economia i finances internacionals. Entre els seus llibres més recents destaca: Les TIC i el sector financer del futur (Ariel, 2011).

Diàleg 7: dimarts 10 de novembre

Efectes del tractat de comerç entre la UE i els EUA (TTIP). La relació comercial entre Europa i el món

 

D7. TUGORESJoan Tugores i Ques. Catedràtic d’Economia i ex-Rector de la Universitat de Barcelona

(Palma de Mallorca, 1953). Catedràtic d’Economia i rector de la Universitat de Barcelona (2001-2005). Llicenciat en Dret (1975) i en Ciències Econòmiques (1975) per la Universitat de Barcelona, i doctor en Ciències Econòmiques (1980), també per la mateixa universitat. Va exercir de professor del Departament de Teoria Econòmica des de 1977 i va ocupar càrrecs de degà de la Facultat d’Econòmiques (1993-1998) i de rector de la Universitat de Barcelona (2001-2005). És especialista en Economia Internacional i ha publicat diversos llibres i articles sobre aquest tema. D’altra banda, ha estat president del Comitè de Normativa i Ètica del Col·legi d’Economistes de Catalunya i publica regularment en mitjans de comunicació generals i especialitzats, com La Vanguardia i Expansión.

D7.STEINBERG2Federico Steinberg. Investigador principal d’economia internacional del Real Instituto Elcano i professor d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid.

Investigador principal d’Economia Internacional del Real Instituto Elcano i professor del Departament d’Anàlisi Econòmica de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM). És Doctor en Economia per la UAM, Màster en Economia Política Internacional per la London School of Economics i Màster en Relacions Internacionals per la Universitat de Columbia (Nova York), becat per la Fundació “la Caixa”. Ha realitzat estades de recerca a les universitats de Georgetown i Harvard i és o ha estat professor convidat en els programes de postgrau de l’Institut de Empresa, de la Universitat Pontifícia de Comillas (ICADE), de l’Institut Universitari Ortega i Gasset i de la Fundació FIAAPP , entre d’altres. Entre 2002 i 2004 va treballar en diferents projectes de desenvolupament econòmic com a consultor per al Banc Mundial a Washington DC, Ghana i Bolívia, així com a l’Oficina Executiva del Secretari General de les Nacions Unides a Nova York. També és columnista habitual en diversos mitjans escrits espanyols i apareix regularment en ràdio i televisió.

Diàleg 8: dimarts 17 de novembre  

El Futur de l’educació i el treball a Europa: talent i mercat laboral en l’economia global

 

 D8. Sara de la Rica 2Sara de la Rica – Catedràtica d’Economia, Universidad del País Vasco. Directora de la Cátedra FEDEAFuentes Quintana”de Investigación del Banco de España-FEDEA.  

 Catedràtica d’Economia, Universitat del País Basc. Directora de la Càtedra FEDEA “Fuentes Quintana” d’Investigació del Banc d’Espanya-FEDEA. Co-Editora de IZA Journal of European Labor Studies. Presidenta de COSME (Comitè sobre la situació de la Dona en Economia) i investigadora associada de cream (Centre de Recerca de l’Anàlisi de la Immigració, Londres) i de l’Iza, Institut de Recerca de Mercat de Treball, a Bonn. Els seus principals camps de recerca són els de gènere i el mercat de treball, anàlisi econòmica de la immigració, educació i les institucions del mercat de treball.  

D8. MoresoJosep Joan Moreso  President de l’Agència de Qualitat Universitària i rector de la Universitat Pompeu Fabra (2005-2013).

(Tortosa, 1959).  Llicenciat en Dret (Universitat Autònoma de Barcelona, 1983) i doctor en Dret (Universitat Autònoma de Barcelona, 1988), abans que a la UPF, ha estat professor a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Girona. Principalment ha treballat en Teoria del Dret, fent especial atenció en l’estructura i el dinamisme dels sistemes jurídics, aplicant les contribucions de la lògica deòntica. La seva recerca més recent es basa en els fonaments filosòfics de la Constitució, que comprèn un ampli ventall en el que coincideixen diverses àrees, com: metaètica, filosofia del llenguatge, teoria de la interpretació i de l’argumentació del Dret, filosofia política i teoria de la democràcia. L’octubre de 2010 fou investit doctor honoris causa per la Universitat de Valparaíso (Xile).

Catedràtic de Filosofia del Dret a la Universitat Pompeu Fabra va ser el rector d’aquesta universitat durant dos mandats des de 2005 fins al 2013. Durant aquests anys, la Universitat ha adaptat totes les titulacions a l’EEES, ha aprofundit el seu perfil de recerca i formació de postgrau i ha enfortit la seva vocació internacional. Des de 2013, és el president de l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>